Vuurtorentrail weekend 14 en 15 maart 2020 met een Kidstrail, en 6km (snuffeltrail)- 12km - 18km- 35km - 60k
Waddenpost
Metz Fietsverhuur
Brauerei Jacob
Hotel Nes
Koudenburg
WestCord
Sporteiland
Salomon
Heidi Liebt
Delores
Herberg De Zwaan
Tante An
De Griffel
DCTA
Onder de Vuurtoren
Wagenborg
Cainr Trails & Adventures
Persbureau Ameland
Deutsche Ultramarathon Vereinigung
Coop Douwe Bakker
Qurios
Legends tracking
Informatie2019-03-18T22:51:52+01:00

Inschrijving

De inschrijving voor de 6e editie van Vuurtoren Trail Ameland 2019 start op zondag 28 oktober 2018 om 10.00 uur via inschrijven.nl.

”de Amelander Schalken , stolen 3 balken, des avonds in de maneschijn, daarom zal dit hun wapen zijn”

Dat Waddendiamant Ameland plaats van handelen is voor een bijzondere Natuur Trail zal de gemiddelde sporter niet tot de verbazing spreken. Ameland bruist Sport! Bekend bij hardlopend Nederland  door de Adventurerun die jaarlijks in december van start gaat in Nes. Begin maart staat MTB Ameland op de kalender met toertochten van 15 t/m 60 km en voor de duursporter de ‘Ameland Extreme’, een toertocht over liefst 90 km. Menig triatleet pakt begin september de boot vanaf Holwerd om deel te nemen aan de Tri-Ambla, een combinatiewedstrijd van zwemmen, MTB tocht en hardlopen. Tot slot het 3e weekend van oktober het wandelweekend Tussen Slik & Zand. Kortom, op het gebied van sportieve evenementen is Ameland het eiland bij uitstek om uw conditie op de proef te stellen en een uitdaging niet uit de weg  te gaan.

Als fervent Ameland recreant en alle sportieve roering op het eiland genoemd hebbende was het zoeken naar mogelijkheden voor het organiseren van een Trail een kwestie van tijd. ‘Hoe mooi zou het zijn, een trail te verwezenlijken op ons mooiste stukje buitenland’. De vijf voorgaande edities, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 zijn zowel door deelnemers, vrijwilligers als bewoners als zeer positief ontvangen, maart 2019 volgt de 6e editie. Een 2-daags trail evenement voor hardlopers, (cani)trailrunners en lange afstand /ultra-lopers.

We zeggen niets teveel met ‘de Vuurtorentrail is net even anders’. Mede door verspreiding van de activiteiten over 2 dagen. Het feit je met de boot reist betekent al in Holwerd het wáre vakantiegevoel. Dit samen met de sportieve flow in en om Hollum door het verblijf van vele trail fanaten maakt ons evenement tot een onvergetelijk sportieve, fijne herinnering. Aldus een samenvatting van de vele reacties die wij hebben ontvangen van deelnemers na afloop. Er verschijnen met de week meer en meer Trail events. Het behoud van je evenement is hierdoor jaar na jaar extra spannend, blijven we voldoende deelnemers genereren om dit uitdagende product in de steigers te houden…, sterker, uit te bouwen naar een Trail die vaste waarde wordt voor de toekomst wanneer het gaat om de Trailkalender.

Ook in 2019 werken wij nauw samen met de plaatselijke horeca en recreatie verschaffers  van Hollum en/of directe omgeving. Ondersteund door kennis en ervaring van eilanders welke nauw betrokken zijn bij de sportieve evenementen op het eiland. Start en finish  aan de Westzijde van het eiland in en nabij het prachtige dorp Hollum met Vuurtoren ‘Bornrif’ als baken van deze Trail.

In 2017 zijn wij een samenwerking aangaan met stichting Sporteiland. De sportieve groei en professionele aanpak van ons evenement spreekt de stichting aan en past goed binnen de doelstellingen van deze stichting. De Vuurtoren Trail Ameland kent een grote toegankelijkheid, biedt een combinatie van eiland en sport, is extern gericht en heeft een groot draagvlak binnen de Amelander gemeenschap. Voor ons als organisatie een enorme opsteker, met name hun expertise en ervaring in grote sport evenementen zijn voor ons een meerwaarde om deze samenwerking aan te gaan.

Afstanden:

Vuurtorentrail Festival Ameland zal in 2019 plaatsvinden op zaterdag 16 en zondag 17 maart. Diverse afstanden voor beginners en gevordenen, een stoere  Vuurtoren Kids Trail en  twee canitrails.

Alle afstanden zijn unieke routes, d.w.z: bestaan allen uit één uniek parcours. Er wordt gestart vanaf strand Hollum en de finish is gelegen op het Zwaneplein in Hollum.

Wedstrijdprogramma zaterdag 16 maart:

De ‘Onder De Vuurtoren’ stoere KIDSTRAIL (t/m 15 jaar) start op zaterdag 16 maart om 10:00 uur. Start- en Finish gelegen onder de trots van Ameland, vuurtoren Bornrif. De kids lopen over een stoer trailparcours. De kinderen t/m 7 jaar lopen één rondje van ongeveer 600 m, de kids 8 t/m 12 lopen twee rondjes van 600 m en de jongeren van 13 t/m 15 jaar lopen drie rondjes van 600 m. We vragen alle deelnemers van de andere afstanden hun enthousiasme te laten horen voor deze trailrunnertjes in spé. Deelname KIDSTRAIL alleen mogelijk bij aankomst vrijdagavond. De 1e boot zaterdagochtend arriveert te laat om op tijd te kunnen zijn voor de start.

De Canitrail 18 km start op zaterdag  16 maart 9:00 uur(90% onverhard). Deelname aan de Canitrail is alleen mogelijk bij aankomst uiterlijk vrijdagavond. De 1e boot arriveert zaterdagochtend te laat om op tijd te kunnen zijn voor de start. 

De 6 km Start to Trail Een afstand voor ‘beginnende beginners’. Een trail voor de beginnende hardloper die eens wil ‘ruiken’  aan een trail. Een uitdagend trailparcours  – ca. 5 km onverhard om vervolgens de laatste kilometer tot aan de finish over asfalt rustig uit te kunnen lopen. De start is op zaterdag 16 maart om 12:00 uur. Let op: er zijn geen prijzen te winnen op deze afstand.

De Vuurtorentrail  12 km start  op zaterdag 16 maart om 13:00 uur – voor lopers die eens een Trail wil proberen en voor deelnemers die wat minder trainingsarbeid hebben verricht. (90% onverhard)

De Vuurtorentrail 18 km start  op zaterdag 16 maart om 13:45 uur – voor lopers die als onderbouw ongeveer een halve marathon kunnen uitlopen. (90% onverhard). 

Wedstrijdprogramma zondag 17 maart:

De Vuurtorentrail ULTRA 60 km start op zondagochtend 17 maart om ca. 7:30 uur. (Exacte starttijd maken we bekend kort voor de start i.v.m. watergetij). Een Trail voor zeer gevorderde lange afstand lopers, ultra atleten en duursporters. (98% onverhard). Deelname aan de ULTRA 60 alleen mogelijk bij aankomst uiterlijk zaterdagavond. De 1e boot zondagochtend arriveert te laat om op tijd te kunnen zijn voor de start.

De Vuurtorentrail ULTRA 60 km Estafette start zondagochtend 17 maart om 7:30 uur.

– voor teams bestaande uit drie personen, twee mag ook.
– iedere deelnemer loopt een traject van ca 19-22 km.
– na start deelnemer 1 > vervoer overige teamleden naar wisselpunt.
deelnemer 1 start Hollum > wisselpunt Buren
deelnemer 2 wisselpunt Buren > Oerd > Wisselpunt Buren
deelnemer 3 wisselpunt Buren > Finish Hollum

Vervoer is inclusief, er wordt dus niet gefietst naar wisselpunt. Ideaal voor teams en deelnemers die wel 18 – 25 kilometer Trail kunnen ervaren maar niet een Ultra 60 km. Deelname aan de ULTRA 60 Estafette alleen mogelijk bij aankomst uiterlijk zaterdagavond. De 1e boot zondagochtend arriveert te laat om op tijd te kunnen zijn voor de start.

De Canitrail 35km start zondag 17 maart om 9:00 uur (95% onverhard). Deelname aan de Canitrail is alleen mogelijk bij aankomst uiterlijk zaterdagavond. De 1e boot arriveert zondagochtend te laat om op tijd te kunnen zijn voor de start.

De Canitrail 12 km start zondag 17 maart om 9:30 uur(90% onverhard). Deelname aan de Canitrail is alleen mogelijk bij aankomst uiterlijk zaterdagavond. De 1e boot arriveert zondagochtend te laat om op tijd te kunnen zijn voor de start.

De Vuurtorentrail 35 km start op zondag 17 maart om 11:30 uurvoor gevorderde Trailrunners en lopers die als onderbouw ongeveer een hele marathon kunnen uitlopen. (95% onverhard)

De Vuurtorentrail  12 km start  op zondag 17 maart om 12:00 uur – voor lopers die eens een Trail wil proberen en voor deelnemers die wat minder trainingsarbeid hebben verricht. (90% onverhard)

Voor alle afstanden is er een gevarieerd parcours over single tracks, mul zand, duinen, strand en bospaden. Het parcours is heuvelachtig behalve op het strand. Het aantal hoogtemeters is niet noemenswaardig voor de Alpenkenner maar door diversiteit aan ondergrond zeer uitdagend te noemen.

De start zal in 2019 op het strand zijn nabij Beachclub The Sunset (alle lopers komen op eigen gelegenheid naar de start) en de finish zal zijn in het centrum van het pittoreske plaatsje Hollum op het Zwaanplein. Hier zullen activiteiten georganiseerd worden door de lokale horeca. (ongeveer op 5 minuten loopafstand van kleedruimte/sporthal de Slinger)

Inschrijfgelden:

Inschrijfgeld tot 1 maart 2019 = INCLUSIEF BOOTKAART

6 km € 28,50 | 12 km € 34,50 | 18 km € 37,00 | 35 km € 43,00 | Ultra 60 km € 48,50 | Ultra 60 km Estafette €125,00 per team

Inschrijfgeld vanaf 1 maart 2019 =  EXCLUSIEF BOOTKAART

6 km € 15,00 | 12 km € 21,00 | 18 km € 23,50 | 35 km € 29,50 |  Ultra 60 km € 35,00 | Ultra 60 km Estafette €85,00 per team

Na-inschrijving op locatiemits beschikbaar!

Voor het inschrijfgeld ontvang je ‘misschien wel de allermooiste natuur trail van NL’ die loopt door terrein van Staatsbosbeheer en ’t Fryske Gea en voor onze Ultra60 loopt tevens door het prachtige Oerd. We verzorgen tijdregistratie, verzorging onderweg en aan de finish, een waardevolle wedstrijdherinnering en na jouw succesvolle prestatie ontvangen we je met koek & zopie. ( voor alle deelnemers wacht een warme maaltijdsoep en een heerlijk isotonisch Alkoholfreies Weissbier voor een spoedig herstel).

Inschrijven voor de KIDSTRAIL t/m 15 jaar is exclusief bootkaartje. Doe je mee met deze stoere Trail onder de vuurtoren, vraag dan je ouders een kaartje te kopen aan de kassa in de vertrek terminal vanaf Holwerd.

Inschrijven voor een CANITRAIL is inclusief bootkaartje voor de baas maar niet voor de trouwe viervoeter. Kaartje tevens verkrijgbaar aan de kassa in de vertrek terminal op vanaf Holwerd.

Canitrail

Canitrail is trailrunning met je hond, waarbij je samen een team vormt.

De samenwerking met je hond tijdens het sporten en het samen beleven en genieten van de natuur staan bij canitrailen voorop. Mens en hond zijn hier beide atleet en beschikken over voldoende uithoudingsvermogen.

De afstanden bij canitrail-evenementen beginnen bij ongeveer 8 km en de trail is meestal technischer dan bij canicross evenementen. Snelheid is minder belangrijk. Je hond is met canitrailen, net als bij het canicrossen, met je verbonden door middel van een heupgordel, elastische lijn en een harnas (speciaal hondentuig).

Canitrail is meer dan alleen je hond meenemen tijdens het trailen, het is een aparte sport. Het toelaten van canitrailers op een trailevenement vraagt om een aantal aanvullende voorzorgsmaatregelen, mede in verband met veiligheid en aansprakelijkheid. En zeker niet in de laatste plaatst ten behoeve van dierenwelzijn. Daarom werken wij als organisatie van Vuurtoren Trail  Ameland voor de Canitrail samen met de DCTA, de Dutch CaniTrail Association.

Starten met de hond is enkel en alleen mogelijk op de hiervoor ingerichte afstanden. Voor, tijdens en na de Canitrail zullen er extra voorzieningen zijn voor de canitrail-teams, in het belang van de deelnemende, trouwe viervoeters.

Voor de Canitrail gelden de Richtlijnen van de DCTA.

We verwachten dat de canitrailer zich houdt aan de Gedragsregels van de DCTA.

Minimum leeftijd van de hond per afstand: 

  • Canitrails tot 10 kilometer: vanaf 18 maanden
  • Canitrails van 10 tot 20 kilometer: vanaf 24 maanden
  • Canitrails boven de 20 kilometer: vanaf 30 maanden

Alle canitrail-deelnemers zijn verplicht het paspoort van de deelnemende hond mee te nemen, zodat er op leeftijd gecontroleerd kan worden. Er worden geen eisen gesteld aan entingen van de hond.

Er kan maximaal 1 afstand per hond gelopen worden.

Tijdregistratie:

De tijdsregistratie vindt plaats d.m.v. de Ipico-chip. Deze chip wordt door de organisatie ter beschikking gesteld.  Je ontvangt de chip tegelijk met je startnummer. De organisatie neemt direct na de finish de chip weer in ontvangst. Vergeet deze chip a.u.b. niet in te leveren om te voorkomen dat wij  €7,50 moeten vorderen voor het niet in ontvangst nemen van de chip.

De uitslagen staan na afloop direct online.

Startnummers afhalen en na inschrijven:

  • Vrijdag 15 maart 19:30 uur – 21:30 uur
  • Zaterdag 16 maart 09:30 uur – 14:00 uur
  • Zaterdag 16 maart 20:00 uur – 21.30 uur
  • Zondag 17 maart 7:00 uur – 14:00 uur

ZONDAG 17 MAART IS HET WEDSTRIJDSECRETARIAAT DE HELE DAG OPEN IN SPORTHAL DE SLINGER, kantine SC Amelandia!

Het afhalen van de startnummers kan bij het wedstrijdsecretariaat. Dit bevindt zich in Sporthal de Slinger, Oranjeweg 30 in Hollum.

Kleedruimte, Sanitaire voorzieningen en Douches

De kleedruimte bevindt zich in sporthal de Slinger, Oranjeweg 30 Hollum. Daar is tevens de mogelijkheid om te douchen.

SC Amelandia

Bedanken wij voor het beschikbaar stellen van hun kantine in Sporthal de Slinger. Vrijdagavond, zaterdag en zondag zorgen vrijwilligers van deze sportvereniging voor jullie Koek & Zopie.